Samenwerking

Cosun Beet Company en Avantium slaan de handen ineen en kondigen aan de ambitie te hebben om plantaardige glycolen uit suikers te produceren. De bedrijven zijn daartoe een Term Sheet aangegaan om een ​​joint venture op te richten waarin Cosun Beet Company een substantieel aandeel zal nemen.

Cosun Beet Company en Avantium zijn van plan de joint venture in 2023 te vormen, met als doel een investeringsbeslissing te nemen voor de geplande commerciële fabriek in 2025 en de commerciële exploitatie in 2027. De joint venture is bedoeld als een producent van wereldklasse van plantaardige glycolen, om actief bij te dragen aan een fossielvrije toekomst.

Plantaardige glycolen
De joint venture zal plantaardige glycolen produceren door bietsuiker om te zetten in plantMEG ™ en plantMPG ™, met behulp van Avantium's gepatenteerde Ray Technology ™.

Ray plantMEG ™
MEG (mono-ethyleenglycol) is een omvangrijk verhandeld tussenproduct. PlantMEG ™ is een volledig recyclebaar, plantaardig, zeer zuiver product dat wordt gebruikt in toepassingen zoals polyesterverpakkingen (PET en PEF) en textiel, evenals antivries. Bijna alle MEG die momenteel op de markt zijn, worden geproduceerd met behulp van fossiele grondstoffen (olie, gas en steenkool). De plantMEG ™ geproduceerd door de Cosun Beet Company / Avantium joint venture zal naar verwachting de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk verminderen in vergelijking met fossiele MEG.

Ray plantMPG ™
MPG (mono-propyleenglycol, ook bekend als 1,2-propaandiol) is een niet-giftig, plantaardig, zeer zuiver product dat wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen, zoals onverzadigde polyesterharsen voor coatings en verbindingen, bijvoorbeeld in moderne windmolenwieken, evenals een warmtegeleidingsvloeistof voor zonnepanelen en in luchthavenactiviteiten voor het ontdooien van vliegtuigen.

Suikerbiet
Suikerbiet is een 100% natuurlijk product, zonder toevoegingen, dat in Nederland goed groeit. Lees meer over duurzame bietenteelt

Ray Technology ™
Avantium heeft de Ray Technology ™ ontwikkeld om suikers, zoals de bietsuiker van Cosun Beet Company, efficiënt om te zetten in plantaardige glycolen. 

Contact

Olaf van Baal, Chief Innovation Officer bij Cosun Beet Company
olaf.van.baal@cosunbeetcompany.com

Willemijn Witteveen, Director Business Development - Renewable Chemistry bij Avantium
willemijn.witteveen@avantium.com

MENU

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.