Van biologische biet naar biologische suiker

De belangstelling voor biologische suiker groeit. Daarom is de Duitse vestiging van Cosun Beet Company in Anklam sinds 2019 bezig met het onderzoeken van het potentieel van de suikerbiet voor de ontwikkeling biologische bietsuiker.

Om biologische suiker te kunnen produceren, moet de volledige waardeketen ecologisch verantwoord en gecertificeerd zijn. Dat begint bij de biologische teelt. In tegenstelling tot de conventionele bietenteelt – waarbij telers gebruik kunnen maken van diverse gewasbeschermingsmiddelen en minerale kunstmest – zijn in de biologische branche uitsluitend onbehandeld zaaizaad, organische mest, microvoedingsstoffen, plantenactivatoren en mechanische bodembewerking toegestaan. Daarom besteden telers van biologische suikerbieten veel tijd aan mechanische onkruidbestrijding. Voorheen kostte het handmatig weghalen van onkruid met een schoffel zo’n 70 uur handarbeid per hectare. Dankzij de technische vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie en robottechniek hoeft dat niet meer met de hand te gebeuren. Dit bespaart zo’n 80 tot 90% van de handarbeid. Er zijn op dit moment twee verschillende ontwikkelingen op het gebied van robottechniek: gps-besturing (Farmdroid) en camerabesturing (Farming Revolution). 

Farmdroid

De Farmdroid is een door zonne-energie aangedreven robot, die eerst de rand van het areaal meet en dan de bietenzaden automatisch in 6 rijen legt. De robot onthoudt de exacte locatie van elke biet en schoffelt later automatisch tussen de rijen en in de rij (tussen de bieten). Aangezien de robot een paar centimeter afstand laat tot de bieten, kan niet volledig worden afgezien van de handschoffel. Wel kan ruim 80% van deze handarbeid worden bespaard. Er is echter ook behoefte aan verbetering. De robot kan bijvoorbeeld op dagen met weinig zon nog niet de gewenste prestatie leveren voor het uitzaaien.

Farming Revolution

De Farming Revolution is een robot die het onkruid tussen en in de rijen wiedt. Hij werkt op basis van een camera en met behulp van kunstmatige intelligentie, zodat hij bieten kan onderscheiden van onkruid. Momenteel wordt deze robot verder ontwikkeld en is hij nog niet commercieel verkrijgbaar. In het kader van een door de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren gesubsidieerd project, wordt de robot op boerderij Ahrensberg bij een van onze biologische boeren ingezet en getest.

Andere technieken

Naast de robottechniek zijn er ook andere technieken, zoals aan trekkers bevestigde mechanische schoffels en andere methoden die in de praktijk worden getest. De landbouwmachinesector is druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe technologieën en het verkennen van nieuwe innovaties. Ook op onderzoeksgebied is Cosun Beet Company Anklam als verwerker een belangrijke projectpartner in de regio.

Hogere opbrengst

Met behulp van de steeds verder ontwikkelende robottechniek en de toenemende ervaring wordt de biologische bietenteelt steeds rendabeler voor telers. De verkoopprijs per ton is hoger dan die van conventioneel geteelde suikerbieten, en ook de opbrengst is hoger. In 2021 stak met name één teler boven de rest uit met een opbrengst van 82 ton per hectare. 

Verwerking van de biologische bieten

De eerste biologische bietencampagne in Anklam staat in 2023 gepland. Tot die tijd worden de biologisch geteelde bieten per trein naar Zwitserland vervoerd en hier verwerkt tot biologische suiker. In april werden de eerste tonnen van onze in Zwitserland geproduceerde biologische suiker verkocht, met ondersteuning van het Nederlandse verkoopteam.

Eerste biologische campagne in 2023

De eerste campagne voor biologische bieten in 2023 zal een week duren. De campagne is mogelijk omdat steeds meer telers overtuigd zijn van biologische bietenteelt. In 2021 waren er tien bedrijven met biologische bietenteelt op 236 ha; dit jaar is het areaal al meer dan 500 hectare. Voor 2023 is een areaal van 900 tot 1000 ha gepland. Dit zou Cosun Beet Company in Anklam een opbrengst van 6.600 ton biologische suiker moeten opleveren. Om deze suiker te mogen produceren is ook de biocertificering afgerond. Voorwaarde is de strikte scheiding van de producten tot aan de levering aan de klant, die ook bij biologische suiker het hele jaar door plaatsvindt. Ter voorbereiding hiervan wordt een nieuwe suikersilo gebouwd met een volume van 20.000 ton, waarin de biologische suiker wordt opgeslagen. Daarnaast moet worden geïnvesteerd in een nieuwe verpakkingsinstallatie. In Anklam bedraagt het kleinste zakvolume namelijk 50 kg, terwijl de consument om zakken vraagt van 10 tot 25 kg. Vanaf het moment dat het product direct in Anklam wordt verwerkt en verpakt, voldoet ook het verpakken aan de duurzaamheidsgedachte: de biologische suiker wordt in zakken van bietenpapier verpakt. Op deze manier werken we aan een duurzame uitbreiding van ons assortiment. 
 

MENU

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.