Biologische suiker - meest gestelde vragen

Hier vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen over biologische suiker uit suikerbieten. Heeft u een andere vraag? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Biologische suiker

Wat is het verschil tussen biologische suiker en conventionele suiker?

Het belangrijkste verschil is dat bij de productie van biologische suiker in de gehele waardeketen rekening wordt gehouden met de ecologische aspecten. Het begint al bij de teelt: de biologische landbouwers volgen de richtlijnen van de ecologische landbouw. Het plantenbestand wordt overeenkomstig de circulaire economie alleen bemest met goedgekeurde meststoffen. Er wordt dan ook geen gebruik gemaakt van chemisch-synthetische meststoffen. Bovendien worden geen chemische gewasbeschermingsmiddelen ingezet in de biologische suikerbietenteelt. Dit betekent ook dat er voornamelijk mechanische of thermische methoden worden gebruikt voor onkruidbestrijding. De verdere ontwikkeling van landbouwmachines leidt ertoe dat in de ecologische bietenteelt nu al ultramoderne precisietechniek wordt toegepast en met behulp van kunstmatige intelligentie zelfs robottechniek op grote schaal wordt ingezet.

Op het gebied van de verwerking van biologische bieten tot biologische suiker en ecologische bijproducten, zoals biologische bietenpulp, melasse, pallets, enz. worden ook de biologische voorschriften nageleefd – vanaf de toevoeging van goedgekeurde hulpstoffen tot aan de gescheiden opslag van de producten. Zodoende zijn alle belanghebbenden in de waardeketen ecologisch gecertificeerd.

Wat is het verschil tussen biologische biet- en rietsuiker?

De analyse van de ecologische voetafdruk toont aan dat biologische bietsuiker in de productieketen het milieu ruim 30% minder belast dan biologische fairtrade rietsuiker uit Paraguay. Het wezenlijke verschil is dat de suikeropbrengst daar in de lokale fabrieken veel hoger ligt. Door de iets hogere gewasopbrengst, een andere manier van bemesting en de daarmee samenhangende milieuemissie, en de emissie in de lucht door verbranding van uitgeperst suikerriet in de pijpfabriek in Paraguay, heeft biologische bietsuiker een kleinere ecologische voetafdruk. Daarbij komt dat de transportroutes van biologische bietsuiker aanzienlijk korter zijn omdat deze suiker regionaal, biologisch geteeld is.

Bovendien brengen de arbeidsomstandigheden bij de productie van biologische bietsuiker lage sociale risico's met zich mee. Wij kunnen garanderen dat onze biologische suiker in de gehele waardeketen wordt geproduceerd vanuit het oogpunt van bescherming van mens en milieu. Bij biologische rietsuiker bestaan wel hoge sociale risico's voor werknemers en voor de gemeenschap. In het bijzonder gaat het hierbij om sociale thema's zoals kinderarbeid, corruptie, rechten van de autochtone bevolking, toegang tot drinkwater en ook dwangarbeid, werktijden, arbeidsongevallen en gezondheidsproblemen.

Er zijn vaak ook optische verschillen tussen biologische biet- en rietsuiker. Terwijl de biologische rietsuiker vaak - maar niet altijd - een bruine kleur heeft, is de lokaal geteelde biologische bietsuiker aan het eind van het productieproces bijna wit, omdat de kristallen door het centrifugeren worden gescheiden van de stroop (melasse).

 

Is de biologische suiker van Cosun Beet Company Anklam in de detailhandel verkrijgbaar?

Nee, momenteel niet. De huidige verpakkingsgrootten van onze biologische suiker bedragen 25 kg en BigBag (1 ton). Voor andere verpakkingsgrootten kunt u contact met ons opnemen. Wij vinden zeker een oplossing die aansluit op uw persoonlijke behoefte:

Dhr. Ron Sprengel (T +49 3971 254 354, E ron.sprengel@cosunbeetcompany.com)

Dhr. Lars Ramin (T +49 3971 254 356, E lars.ramin@cosunbeetcompany.com)

In de toekomst zal onze biologische suiker worden verpakt in suikerbietenpapier. Bovendien zijn er plannen om kleinverpakkingen aan te gaan bieden voor verkoop in de supermarkt.

Is de biologische suiker van Cosun Beet Company gecertificeerd als biologisch product?

Ja, de biologische suiker van Cosun Beet Company is gecertificeerd als biologisch product. CBC Anklam heeft besloten lid te worden van de grootste telersvereniging op het gebied van ecologische landbouw in Duitsland: Bioland. Bioland heeft strenge richtlijnen die veel verdergaan dan de wettelijke bepalingen. Er wordt over de gehele bandbreedte nauw samengewerkt ‒ vanaf de levering van grondstoffen tot aan de marketing gericht op potentiële klanten en consumenten.

De partnerovereenkomst die de vestiging Anklam heeft gesloten met Bioland betreft een productieovereenkomst met Bioland, d.w.z. dat de biologische suiker die wordt gewonnen uit Bioland-suikerbieten in Anklam, onder het keurmerk Bioland op de markt wordt gebracht.

MENU

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.