We werken veilig of we werken niet

Suiker Unie heeft als motto: we werken veilig of we werken niet. De slogan verwoordt een breed gedragen veiligheidsbesef op de werkvloer. Vanuit de SHE-pilaar (Safety, Health, Environment) van TPM maakt Suiker Unie veel werk van veiligheid. 

Ten eerste door voor maximale veiligheid rondom de machines en apparatuur te zorgen. Bijvoorbeeld door draaiende delen af te schermen en extra leuningen op trappen en bordessen aan te brengen. 
Daarnaast besteedt Suiker Unie met talrijke maatregelen veel aandacht aan veilig gedrag. Met veiligheidsposters, strenge procedures, coaching in veilig gedrag en het herkennen van risico’s, SOS-formulieren om onveilige situaties te melden, veiligheidsrondes, toolboxen met presentaties over veiligheidskwesties, safety awards, ongeval tellers en ga zo maar door. 
 
Alle (ook externe) medewerkers hebben een VCA-opleiding, met veiligheid als belangrijk onderdeel. Veiligheid moet een automatisme zijn in het werkpatroon van de medewerkers. Daarbij is het belangrijk dat men elkaar aanspreekt op onveilig gedrag. In de wetenschap dat veilig werken niet alleen de veiligheid bevordert, maar uiteindelijk ook de resultaten verhoogt.

"Onze droom is nul ongevallen"

Peter Wijnbeek, Manager Projecten

“We proberen van elkaar te leren, zodat we niet iedere keer het wiel hoeven uit te vinden. Daarbij vervul ik een verbindende rol tussen alle vestigingen om de veiligheid en arbeidsomstandigheden binnen Suiker Unie te bevorderen.”

“Zo hebben we een Suiker Unie-breed programma om veilig om te gaan met gevaarlijke stoffen. Alle stoffen inventariseren, evalueren, risico’s beheersen, enzovoorts. Elke locatie voert eenduidig alle gegevens in, zodat onze veiligheidskundigen deze juist kunnen interpreteren. Daarnaast brengen we periodiek mensen bij elkaar om ervaringen en best practices te delen.”

“Dat doen we ook in het Cosun Safety Platform. Daar delen we alle leermomenten van ongevallen met verzuim binnen Cosun. Elke vestiging neemt daar kennis van en bespreekt ze. Met als belangrijkste vraag hoe je ze kunt voorkomen.”

“Dankzij die uitwisseling kunnen we de fabrieken nog veiliger maken en bovendien geld besparen. Want als op de ene fabriek iets goed is opgelost, waarom zou je er dan op de andere fabriek geen gebruik van maken?”

“Onze belangrijkste uitdaging? Dat is tevens onze droom: nul ongevallen.”

"Als een audit goed verlopen is, ben ik tevreden"

Kristel Joosten, staffunctionaris Kwaliteit in Vierverlaten

“ik bewaak hier de kwaliteit van onze suiker. Deze moet aan allerlei productspecificaties en klantwensen voldoen. De suiker moet uiteraard voedselveilig zijn en mag bijvoorbeeld geen productvreemde materialen bevatten.”
 
“Regelmatig loop ik hygiënerondes en begeleid ik interne en externe audits. In die audits lopen we na of onze processen aan de normen voldoen, zoals ISO en BRC. Als er zogeheten bevindingen zijn, begeleid ik dat ze worden opgelost. Als een audit goed verlopen is, ben ik tevreden.” 
 
“Soms is er een klacht. Dat kan over van alles gaan, zoals producteigen materialen in de vorm van klontjes of een ongerechtigheid die mogelijk op een bepaalde manier in de suiker terecht is gekomen. We traceren dan wat de oorzaak hiervan kan zijn en delen onze bevindingen.”
 
“Het is prettig dat ik deze functie in drie dagen kan uitvoeren. Daardoor houd ik voldoende tijd over voor mijn kinderen van 3 en 4 jaar oud. Die drie dagen leggen enigszins druk op mijn werk, hoewel het geen gestreste baan is. Het is thuis soms even afstemmen, maar het komt eigenlijk altijd goed.”
 
“Mijn man en ik hebben als hobby wijn maken met zelf geteelde druiven. Zojuist twintig flessen rosé gebotteld. Onze botteling gebeurt gewoon in de badkamer. Vanuit die optiek mogen we nog wel wat hygiënemaatregelen nemen.”

MENU

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.