Historie

In oktober 1899 richten 173 akkerbouwers in Zeeuwsch-Vlaanderen de eerste Nederlandsche Coöperatie Beetwortelsuikerfabriek op te Sas van Gent. In 1900 wordt de eerste campagne gedraaid en betaalt de coöperatie de leden een betere prijs voor de suikerbieten. Goed voorbeeld doet goed volgen en zo verwerken in 1916 zeven coöperatieve suikerfabrieken de bieten van hun leden.

Cosun Beet Company door de jaren heen

De eerste fusie tussen de drie coöperatieve suikerfabrikanten komt in 1947 tot stand met de Vereniging Coöperatieve Suikerfabrieken (VCS). Deze fuseert in 1966 met de overige nog zelfstandige coöperatieve suikerproducenten. In 1970 komt dan de definitieve structuur van Cosun Beet Company tot stand. De oorspronkelijke coöperaties verdwijnen en de leden daarvan worden rechtstreeks lid van Cosun Beet Company.

De Europese suikerindustrie kende tot oktober 2017 een marktordening met vaste productiequota. Inmiddels opereren we in een vrije markt. In 2007 verstevigt Cosun Beet Company haar positie op de Europese markt door de overname van de suikerdivisie van CSM. In 2009 is de Duitse suikerfabriek Anklam overgenomen. In 2018 heeft Cosun Beet Company de start up Green Protein overgenomen en is Cosun Biobased products onder Cosun Beet Company komen te vallen om zo de ambitie na te streven om de suikerbiet optimaal te verwaarden en samen te werken met een internationaal netwerk van innovatieve ondernemers.

MENU

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.