Groene energie

Cosun Beet Company en duurzaamheid zijn vrijwel synoniem aan elkaar. Cosun Beet Company is hard op weg om de groenste bietenverwerker van Europa te worden. De laatste jaren heeft Cosun Beet Company flink geïnvesteerd in duurzaamheidsinitiatieven en daar is groene energie een belangrijk onderdeel van. Cosun Beet Company is op dit moment dé grootste groen gas producent van Nederland.

Groen gas

Bij de verwerking van suikerbieten ontstaan reststromen zoals perspulp, bietenpuntjes, bladresten en melasse. Deze reststromen worden vergist en leveren energie op. Bij vergisting wordt biogas geproduceerd en blijven alle waardevolle mineralen in het restmateriaal, het digestaat aanwezig. Het digestaat wordt in de landbouw als meststof afgezet, waardoor een mineralenkringloop wordt gesloten. Dit is goed voor het behoud van een gezonde bodem en een mooi voorbeeld van het lokaal sluiten van kringlopen via een circulair proces. Elke installatie verwerkt jaarlijks ruim 100.000 ton plantaardig restmateriaal. Deze plantaardige grondstoffen zijn voor het grootste deel afkomstig uit het eigen proces.

Daarnaast beschikken beide suikerfabrieken (Dinteloord en Vierverlaten) over methaanreactoren die het vervuilde waswater reinigen en er tegelijkertijd biogas van maken.

 

Het geproduceerde biogas wordt opgewerkt naar groen gas. Wanneer alle installaties op volle capaciteit draaien, levert Cosun Beet Company per jaar ruim 25 miljoen kubieke meter (dat staat gelijk aan het jaarverbruik van 20.000 huishoudens) groen gas aan het net. In Nederland is Cosun Beet Company daarmee de grootste producent van duurzaam gas. Van de 25 miljoen kuub groen gas wordt ca. 8 miljoen benut door onze eigen fabrieken als vervanging van aardgas. Hierdoor besparen onze fabrieken ca 10% aardgas per jaar. In Nederland is Cosun Beet Company de grootste producent van groen gas.

Windenergie

Op het terrein van Cosun Beet Company in Dinteloord staan 4 windturbines. Deze windturbines zijn eigendom van Pure Energie, die ze ook exploiteert. De jaarlijkse opgewekte duurzame energie is meer dan 31.000.000 kWh, die wordt geleverd aan het openbare net. Deze hoeveelheid is te vergelijken met het jaarverbruik van ruim 10.000 huishoudens. Tevens wordt het verbruik aan elektrische energie van het hoofdkantoor van Cosun Beet Company afgedekt. Klik hier voor meer informatie over groene energie.

Zonne-energie

Cosun Beet Company wil de komende jaren de specialiteitenfabriek in Puttershoek volledig op solar laten draaien. In 2019 wordt het onderzoek afgerond naar een ZonneWeide van 17 hectare die de fabriek én omwonenden van zonne-energie voorziet. Volledig circulair produceren, dat is het doel.

Als alles volgens plan verloopt ligt er in 2020 rond de fabriek minimaal 17 hectare aan zonnepanelen. Genoeg energie om de specialiteitenfabriek volledig op zonne-energie te laten draaien. Dit terwijl collega-concurrenten nu van steenkool op gas overstappen is Cosun Beet Company met de volgende energietransitie bezig; van gas op verdere vergroening; groen gas en solar.

Bio-ethanol

Bij het productieproces waarbij suiker uit de suikerbiet wordt gewonnen, ontstaat niet alleen witte suiker, maar ook o.a. bio-ethanol, biomethaan en veevoer. Bio-ethanol en biomethaan vormen een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen en wordt gebruikt voor de chemische industrie.

Ontwikkeling in Bio-ethanol bij onze fabriek in Anklam Duitsland:

  • Start van de productie bij Anklam in 2008
  • Bio-ethanol wordt geproduceerd uit dunsap tijdens de bietencampagne en diksap
  • Bio-ethanol dient bijvoorbeeld als grondstof bij de productie van biobrandstoffen en als grondstof voor de chemische industrie
  • Is 100% gecertificeerd volgens de Biofuel-Sustainability-Ordinance
  • De fabriek is o.a. gecertificeerd volgens ISO 14001, ISO 50001, ISO 22000
MENU

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.