Biologische suiker - teelt

Bij de productie van biologische suiker is de hele waardeketen biologisch - te beginnen met de biologische teelt.

Telers van biologische suikerbieten besteden veel tijd aan mechanische onkruidbestrijding.

Voorheen kostte het handmatig weghalen van onkruid met een schoffel zo’n 70 uur handarbeid per hectare. Dankzij de technische vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie en robottechniek hoeft dat niet meer met de hand te gebeuren. Dit bespaart zo’n 80 tot 90% van de handarbeid. Er zijn op dit moment twee verschillende ontwikkelingen op het gebied van robottechniek: gps-besturing (Farmdroid) en camerabesturing (Farming Revolution). 

Farmdroid

De Farmdroid is een door zonne-energie aangedreven robot, die eerst de rand van het areaal meet en dan de bietenzaden automatisch in 6 rijen legt. De robot onthoudt de exacte locatie van elke biet en schoffelt later automatisch tussen de rijen en in de rij (tussen de bieten). Aangezien de robot een paar centimeter afstand laat tot de bieten, kan niet volledig worden afgezien van de handschoffel. Wel kan ruim 80% van deze handarbeid worden bespaard. Er is echter ook behoefte aan verbetering. De robot kan bijvoorbeeld op dagen met weinig zon nog niet de gewenste prestatie leveren voor het uitzaaien.

  

 

Farming Revolution

De Farming Revolution is een robot die het onkruid tussen en in de rijen wiedt. Hij werkt op basis van een camera en met behulp van kunstmatige intelligentie, zodat hij bieten kan onderscheiden van onkruid. Momenteel wordt deze robot verder ontwikkeld en is hij nog niet commercieel verkrijgbaar. In het kader van een door de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren gesubsidieerd project, wordt de robot op boerderij Ahrensberg bij een van onze biologische boeren ingezet en getest.

Andere technieken

Naast de robottechniek zijn er ook andere technieken, zoals aan trekkers bevestigde mechanische schoffels en andere methoden die in de praktijk worden getest. De landbouwmachinesector is druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe technologieën en het verkennen van nieuwe innovaties. Ook op onderzoeksgebied is Cosun Beet Company Anklam als verwerker een belangrijke projectpartner in de regio.

MENU

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.